Sommige ervaringen kunnen rondom de zwangerschap, bevalling en kraamtijd zo’n impact hebben dat we spreken van een trauma. Dit trauma kan er voor zorgen dat je weken/maanden of zelfs jaren later last blijft houden van nare herinneringen of angsten, die met deze situatie te maken hebben. Zelfs in die mate dat vrouwen afzien van een volgende zwangerschap. Ook kunnen vrouwen in de zwangerschap zoveel last hebben van angsten, dat genieten van de zwangerschap niet meer lukt.

 

Feitje over bevallen: Zo’n tien procent van de vrouwen ervaart een bevalling als traumatisch. (volgens onderzoek van het UMCG.)

Klachten die voorkomen bij een trauma op het gebied van zwangerschap, bevalling en kraamtijd zijn:

  • Angstgevoelens of depressie n.a.v. miskraam
  • Flashbacks
  • Niet goed kunnen praten over de zwangerschap/bevalling/kraamtijd
  • Vermijden van gesprekken hierover
  • Nachtmerries
  • Voelen van boosheid naar hulpverleners/partner
  • Moeite met het opbouwen van een relatie met je baby
  • Wens uitstellen van een volgende zwangerschap
  • Het ervaren van een grote angst tijdens de zwangerschap voor de bevalling

Wanneer je nog nooit bevallen bent, maar toch erg opziet tegen de bevalling, kan EMDR ook helpen om deze angst kwijt te raken.

Genoemde klachten kunnen goed behandeld worden met EMDR. Samen gaan we kijken naar welke delen van de gebeurtenis, waar je last van hebt, nu nog het lastigste zijn. Stap voor stap behandelen we elk deel, totdat je neutraal terug kan kijken naar deze situatie.

Wil je meer hierover lezen , klik dan hier

Recensies

Katrien

Binnen een dag van mijn bevallingstrauma af

“Dankzij twee EMDR sessies bij Bianca heb ik mijn bevalling volledig kunnen verwerken. Ik ervaar meer rust en meer ruimte om het positieve toe te laten. Zo kijk ik positiever terug op mijn bevalling en kan ik nu in het heden veel meer genieten. Verder voel ik mij niet meer zo gehaast en gestresst. Ik ben zo blij dat ik dit heb gedaan. Bianca gaf mij de mogelijkheid om beide sessies op een dag te plannen, gezien de reistijd. Dat kwam mij heel goed uit. Ik was dus binnen een dag van mijn bevallingstrauma af. Het verdriet en de angst is er niet meer. Ik geniet nu nog meer van het moederschap, ons gezin alles daar omheen. Dank je wel Bianca!”

Een blije klant uit Amsterdam

Anoniem

Weer vertrouwen in mijn moederschap

“Na de bevalling van mijn tweede kind merkte ik dat ik meer dan gebruikelijk last had van kraamtranen. De pittige bevalling van mijn eerste kind, de daarop volgende periode met een huilbaby, een miskraam en het medische traject om zwanger te worden heb ik als zeer vervelend ervaren. Na deze periode heb ik een poos nachtmerries gehad en ontweek ik bijvoorbeeld tv programma’s over bevallingen. Met de tijd dacht ik echter dat ik dit allemaal wel plekje gegeven had, totdat de bevalling van mijn tweede kind als een trigger werkte. Ik zat letterlijk te wachten totdat het mis zou gaan en durfde door deze angst bijna geen beslissingen rondom mijn kinderen te maken.
Via mijn kraamverzorgster kwam ik in contact met Bianca. Ik vond het erg fijn dat ik voor de behandeling bij haar niet de stempel PTSS hoefde te krijgen (wat via de huisarts wel zo is). Bianca gespecialiseerd in bevallingstrauma’s, ze stelde me erg op mijn gemak door over haar eigen ervaring te vertellen. Tijdens de behandeling merkte ik direct al resultaat, wat een opluchting. Na 3 behandelingen heb ik weer rust in mijn hoofd en heb ik de moeilijke periode eindelijk een plekje kunnen geven. De behandeling heeft me weer vertrouwen gegeven in mijn moederschap. Wat zou het fijn geweest zijn als ik eerder met haar in contact was gekomen, dan had ik veel meer van mijn 2e kraamtijd kunnen genieten! De reistijd van een uur was het voor mij zeker waard, ik ben blij dat ik behandeld ben door iemand die weet waar ze het over heeft.”